Kiezen: met hulp van een dobbelsteen of toch anders?
Kiezen: met hulp van een dobbelsteen of toch anders?

Kiezen deed je vroeger vaak zonder erbij na te denken. In de huidige tijd heeft menigeen last van keuzestress. De laatste jaren moet je steeds meer kiezen. Niet alleen welk smaakje je in de thee wilt of wie je energieleverancier wordt, maar ook belangrijke stappen in je loopbaan heb je zelf in de hand. Dat is natuurlijk prettig, maar om goed te kunnen kiezen, moet je wel erg veel weten. Natuurlijk kun je daarbij het advies van Stef Bos opvolgen:

Ik heb het recht te verdwalen. Zo kan ik worden wie ik ben.

--   Stef Bos

Het voordeel van deze insteek is, dat je verrassingen tegenkomt. Het nadeel kan zijn, dat de weg erg lang is en je onderweg minder prettige of zelfs ingrijpend negatieve ervaringen opdoet. De kans is dan aanwezig dat je een goede keuze weggooit, omdat je toevallig net de verkeerde mensen tegenkwam. Maar wellicht vormden zij net de uitzondering op de regel…

Er zijn een paar middelen die je kunnen helpen.

        √  Ontdek je basispatroon op het gebied van kiezen. Iedereen maakt zijn keuzes onbewust volgens een vast patroon. Het werkt verhelderend om daar inzicht in te krijgen, zodat je bij nieuwe keuzes op dezelfde manier aan de slag kunt.

        √  Hanteer een matrix. Achterhaal belangrijke criteria die van belang zijn voor je opleidingskeuze (kosten, tijd, kwaliteit diploma) en kijk hoe elke optie scoort op deze criteria. Geef ze cijfers en tel deze bij elkaar op. Welke optie is de winnaar?

        √  Teken één of meerdere T-balken (net zoveel als het aantal opties) en vul per balk de plussen aan de ene en de minnen aan de andere kant in. Aan het einde tel je welke optie de meest positieve balans heeft.

        √  Doe een paarsgewijze vergelijking. Stel dat je zes keuzes hebt, maak dan alle mogelijke paartjes en bepaal steeds welke keuze je voorkeur heeft. Aan het einde tel je hoe vaak je elk van de zes alternatieven hebt laten winnen. Een effectieve methode. Vooraf weet je intuïtief vaak wel wat je wilt, maar deze werkwijze kan je verrassen en aan het denken zetten.

        √  Tot slot is er altijd nog de vijfde methode: gebruik maken van een dobbelsteen, waarbij 1-3 ‘ja’ betekent en 4-6 ‘nee’

        √  Stel in ieder geval altijd een datum vast, waarop de keuze gemaakt moet zijn.

Liever slordig gelukkig dan perfect gestrest.

--   Auteur onbekend

    Contact

© 2010 DE ESDOOM All rights reserved.
Adres:      Coulissen 119 4811 DX Breda
Telefoon:   06-42371507
E-mail:     info@esdoorn.org
Banknummer: ING 9691574
IBAN:       NL92INGB0009691574
BIC:        INGBNL2A
KvK:        20152429