Kan ik een loopbaantraject volgen aan de hand van een goed boek?
Kan ik een loopbaantraject volgen aan de hand van een goed boek?

Natuurlijk kun je zelf een loopbaanboek kopen en een eigen verkenning voor je toekomst maken. Hoeveel mensen hierin slagen, is niet bekend. Wel weten we, dat zelf een traject volgen aan de hand van een boek veel zelfdiscipline vraagt.

Zelfs wanneer je voldoende zelfdiscipline hebt, is het nog niet altijd even gemakkelijk om je eigen ‘ik’ in beeld te brengen. Wat je fout doet, weet je met een beetje zelfkritiek nog wel te formuleren. Maar wat je goed kunt, is voor jezelf soms te vanzelfsprekend. Je herkent het niet als een goede eigenschap. En als je dat niet weet, kun je ook niet overtuigend een sollicitatiegesprek voeren.

Er zijn vele boeken over dit onderwerp te koop en er komen steeds weer nieuwe bij. Het juiste boek vinden, is een kwestie van een bruikbaar ‘algemeen’ boek zoeken of een boek, dat speciaal voor een bepaalde doelgroep is geschreven.

Als ‘algemeen’ boek komt vaak het boek Welke kleur heeft je parachute? van R.N. Bolles in beeld. Sommige gebruikers vinden het lastig te lezen en de toon wordt af en toe als iets te christelijk ervaren. Samen met het werkboek (oefeningen) is dit één van de standaardboeken op loopbaangebied.

Een andere aanrader, dat enkele jaren geleden een goede recensie kreeg in Intermediair, is het Engelstalige boek Taking charge of your own career van Nella Barkley. Dezelfde schrijfster heeft ook een boek geschreven voor ouders: De ouder is de beste loopbaanadviseur. In dit werk geeft ze inzicht in een methode waarmee ouders zelf de loopbaankeuzes van hun kinderen kunnen ondersteunen.

Naast deze boeken zijn er nog vele andere op de markt. Afhankelijk van je eigen situatie, zal het ene beter voor je geschikt zijn dat het andere. Kiezen is niet altijd eenvoudig. Zoek in de winkel en vraag anderen naar hun favoriete boeken op dit vlak.

Maar velen hebben de ervaring, dat je uiteindelijk toch niet alles zelf kunt doen. Een adviseur, coach of begeleider is vaak nodig om met jou zaken op een rijtje te zetten en knopen door te hakken.

Denk goed na of je zelf aan de slag gaat of een begeleider kiest die samen met jou het traject op een prettige wijze invult.

Het is gemakkelijk de fouten van anderen te zien, maar moeilijk de eigen fouten te erkennen.

--   Boeddha

    Contact

© 2010 DE ESDOOM All rights reserved.
Adres:      Coulissen 119 4811 DX Breda
Telefoon:   06-42371507
E-mail:     info@esdoorn.org
Banknummer: ING 9691574
IBAN:       NL92INGB0009691574
BIC:        INGBNL2A
KvK:        20152429