Trends in de markt
Trends in de markt

De wereld om ons heen staat niet stil. Integendeel, de laatste twintig jaar zijn alle ontwikkelingen zelfs in een enorme stroomversnelling terecht gekomen. Het is een hele kunst om te ontdekken en bij te houden wat er om je heen gebeurt en wat dat betekent voor je eigen toekomst. Vervolgens is het weer de kunst om uit de enorme berg aan informatie de bronnen te kiezen, die je in korte tijd de kennis verschaffen waarmee jij verder kunt in je loopbaankeuzes.

Wat gebeurt er?

Allereerst zijn er een aantal ontwikkelingen, waarop je alert moet blijven. Zo moet je blijven volgen wanneer het economisch goed of slecht gaat. En daarbij moet je erachter komen of die ontwikkelingen voor een hele economie of een regio/land gelden of enkel voor bepaalde sectoren.

Als gevolg van deze voortgang verdwijnen er voortdurend functies en beroepen en komen er nieuwe bij. Ga op zoek naar deze nieuwe ontwikkelingen. Met een nieuwe, net vertrokken trein meegaan is altijd makkelijker en prettiger dan in een afgedankt en verder sjokkend boemeltje terecht te komen. Daarbij loop je zelfs de kans om vast te lopen en op een zijspoor te belanden. De pas vertrokken trein kent wellicht ontwikkelings-mankementen, maar zal vrijwel altijd met een behoorlijke vaart doorgaan. Met andere woorden: sluit je aan bij de voorhoede.

Welke informatie neem ik tot me om die voorhoede te ontdekken?

Ga allereerst op zoek naar literatuur (boeken en artikelen), die trends in beeld probeert te brengen. Het boek Microtrends brengt thans weer veel interessants in beeld.

Probeer daarnaast bedrijven te vinden die als voorloper in beeld komen en let op achterblijvers. Als je ze naast elkaar legt, kun je daaruit ook aardige informatie afleiden.

En: ga op zoek naar prijswinnaars voor de beste bedrijven op het gebied van innovatie, omgang met personeel, de beste verkooporganisatie, enzovoort. Deze informatie vind je vaak in vaktijdschriften. Praat ook met anderen over hun ervaringen, beelden en inzichten. Hoe beter je bent geïnformeerd, hoe minder snel je je laat verrassen!

De wereld is aan de optimisten; pessimisten zijn niet meer dan toeschouwers.

--   Francois Guizot

    Contact

© 2010 DE ESDOOM All rights reserved.
Adres:      Coulissen 119 4811 DX Breda
Telefoon:   06-42371507
E-mail:     info@esdoorn.org
Banknummer: ING 9691574
IBAN:       NL92INGB0009691574
BIC:        INGBNL2A
KvK:        20152429