Middelbare scholier
Na de middelbare school: wat dan?

Als jongere heb je meestal na afronding van je middelbare school de keuze tussen een vervolgopleiding, een jaar op reis of een jaartje werken en dan verder kijken.

Velen weten wat ze willen en hebben via open dagen en gesprekken met ouders en anderen een beeld van hun toekomst. Zij halen hun diploma, schrijven zich in, gaan nog een keer helemaal vrij van opleidingsverlichtingen op vakantie en na de zomer richting het opleidingsinstituut.

Anderen voelen er wel iets voor om meteen aan het werk gaan. Ze zijn het schoolse systeem ontgroeid en willen hooguit nog in deeltijd naar school. Werken blijkt vaak een moeilijker optie dan gedacht. Het vergt meer discipline dan naar school gaan. En in de avond studeren, eist veel energie en een goede mentaliteit. Bovendien leert de praktijk dat het lastig is om te gaan werken als je niet precies weet wat je wilt.

Als je nog niet weet welke richting je uit wilt en je voelt er ook niets voor om al te gaan werken, dan is een eenjarige oriëntatiecursus een optie. Of, wanneer je avontuurlijk bent ingesteld, je gaat op reis. Ouders zijn niet altijd gecharmeerd van deze oplossing, maar het is leerzamer dan het op het eerste gezicht lijkt. Je leert met geld omgaan, komt in onverwachte situaties terecht en je moet alles zelf regelen. Een soms verrassende of harde leerschool.

Een behoorlijke groep kiest toch voor een vervolgopleiding, maar komt er maar niet achter welke het beste bij hem of haar past. Open dagen, folders en diverse goedbedoelde adviezen bieden geen oplossing. September komt dichterbij en er gaat nog altijd geen lamp branden. Je kunt jezelf en je omgeving dan behoorlijk in de weg zitten.

In deze gevallen blijven nog twee opties voor je open. Je kiest een opleiding waar je ooit wel eens aan hebt gedacht of je kiest een veilige opleiding (rechten binnen het WO en MER op hbo-niveau). Op zich zijn dit geen slechte keuzes voor een goede baan, maar als laatste strohalm zijn ze ook niet altijd effectief.

Een derde optie, waar weinigen aan denken, is advies inwinnen bij een loopbaanadviseur. Meestal komt er dan een keuze uit die gefundeerd is en zeker volstaat voor een goed eerste jaar, De kans op een mislukking in het eerste jaar is kleiner en een positieve start is een betere garantie voor een effectiever vervolg.

Een verkeerde keuze is geen ramp, maar waarom een (kostbaar) studiejaar en studiefinanciering verliezen als een kleine investering een succesvolle entree op de beroepsmarkt kan opleveren?

Aan een plotseling succes gaan jaren van voorbereiding vooraf.

--   Eddie Cantor

    Contact

© 2010 DE ESDOOM All rights reserved.
Adres:      Coulissen 119 4811 DX Breda
Telefoon:   06-42371507
E-mail:     info@esdoorn.org
Banknummer: ING 9691574
IBAN:       NL92INGB0009691574
BIC:        INGBNL2A
KvK:        20152429