Is deze organisatie leuk om voor te werken?
Is deze organisatie leuk om voor te werken?

Een van de moeilijke en spannende stappen in je loopbaan, is op een nieuwe werkplek te beginnen. Weet je zeker dat je dit een leuk bedrijf vindt? Hoe zal jouw baas in de praktijk zijn? Vele vragen, die moeilijk te beantwoorden zijn. Tenzij ….

Tenzij je je langer voorbereidt op een nieuwe werkplek en regelmatig een hersenoefening doet op zoek naar de kwaliteit van organisaties. Vergroot je kennis op dit gebied en zorg dat je bruikbare informatie hebt op de belangrijke keuzemomenten: schatgraven naar arbeidsmarktkennis is een doorlopend spelletje!

Een eerste manier van kennis vergaren is ervoor te zorgen, dat je regelmatig nieuwe informatie oppikt uit je eigen sector of de sector waar je naartoe wilt. In kranten staan veel ontwikkelingen in organisaties beschreven. De regionale media bieden genoeg over plaatselijke organisaties, in de landelijke kom je over de grote organisaties voldoende tegen. Wil je ook nog iets te weten komen over de toekomst van organisaties, dan zijn het Financieele Dagblad en de branchebladen onontbeerlijk. Elke branche heeft een werknemers- en een werkgeversvereniging. Beide hebben voor leden maandelijks een blad vol nieuwe informatie en ontwikkelingen.

Een tweede weg die je kunt bewandelen, is de weg van de non-fictie. Er verschijnen regelmatig boeken die zich afspelen in een branche of de geschiedenis en toekomst van een organisatie in beeld brengen. Vaak is dit interessante, leerzame én ontspannende literatuur. Al lezend bekruipt je vanzelf een bepaald gevoel: leuk om deel van uit te maken of toch maar aan je voorbij laten gaan….

Een derde, en niet de minste, weg is om je eigen waarden en normen te vergelijken met de cultuur in een organisatie. In een sociaal jaarverslag (te downloaden van een website) kom je zeker de juiste informatie tegen.

Een vierde manier is de kranten door te bladeren op zoek naar lijstjes: de tien grootste organisaties uit de regio, de tien meest innovatieve, de beste non-profit-werkgever, de beste tien voor een goede balans tussen werk en privé, enzovoort. Verzamel de lijstjes en doe er je voordeel mee. Zo bereid je je ook meteen voor op het sollicitatiegesprek.

Een vijfde weg is boeken lezen over stijlen. Heeft een organisatie een buitenlandse achtergrond, informeer jezelf over positieve kenmerken en hinderlijke gewoontes. De Zweedse cultuur is anders dan de Amerikaanse, een Japans bedrijf gaat anders met bepaalde zaken om dan een Zuid-Amerikaanse organisatie. Zorg dat je op een plek terecht komt, waar je je prettig voelt.

Tot slot: schroom niet om, bijvoorbeeld op feestjes, anderen om informatie te vragen. Zij hebben vaak net iets andere kennis en ervaringen. Het uitwisselen daarvan vergroot je organisatiekennis.

Wie zich geen tijd gunt om te bewegen, zal de tijd moeten nemen om ziek te zijn.

--   Auteur onbekend

    Contact

© 2010 DE ESDOOM All rights reserved.
Adres:      Coulissen 119 4811 DX Breda
Telefoon:   06-42371507
E-mail:     info@esdoorn.org
Banknummer: ING 9691574
IBAN:       NL92INGB0009691574
BIC:        INGBNL2A
KvK:        20152429