Overstappen van werk: studie vereist!
Overstappen van werk: studie vereist!

Veel mensen zijn huiverig om naar ander werk over te stappen. ‘Dan moet ik natuurlijk eerst diploma´s halen’, is een vaak gehoorde reactie.

Op de arbeidsmarkt bestaan vele mythes. Een mythe is een gangbare, als onaantastbaar beschouwde, maar ongegronde opvatting, aldus Van Dale.

Een van de mythes is zojuist genoemd: overstappen naar een nieuwe sector of andersoortig werk kan ook zonder dat je eerst enkele jaren in de boeken moet duiken. Dit is uiteraard nooit weg, maar is zeker geen voorwaarde.

Wanneer je een flinke groei of ontwikkeling wilt maken op de arbeidsmarkt, is een ander diploma beslist handig. Soms is het slim een meerjarige opleiding volgen. Je denkt dan aan een baan van lbo- naar mbo-, van mbo- naar hbo- of van hbo- naar wo-niveau.

Maar vaak is een diploma niet meteen noodzakelijk. Wanneer je gewoon weg wilt bij je baas en in dezelfde sector blijft of overstapt naar een andere sector, dan zijn de bij jou aanwezige competenties vaak voldoende. We vergeten al snel, dat we zogenaamde ‘overdraagbare vaardigheden’ hebben. Communicatie, presenteren of klantgericht werken zijn vaardigheden die een goede basis vormen om in vrijwel alle branches aan de slag te gaan. Kun je het op je huidige werkplek, dan kun je het zeker ook ergens anders.

En de specifieke kennis van een nieuwe branche dan? Voor een groot deel doe je die op, wanneer je aan het werk bent in die andere sector. En dan leer je ook welke vervolgopleidingen voor jou interessant kunnen zijn. Weet je nu al welke richting je wilt inslaan, pak er dan een opleidingengids bij en maak een keuze.

In elk geval is het handig wanneer je je bewust bent van je huidige competenties (vaak zo´n 8-15!). Binnen deze groep heb je er een aantal die boven alles uit springen.

De andere competenties heb je wel tot je beschikking, maar gebruik je niet altijd. Wat zijn jouw beste competenties en wat zijn de competenties in bepaalde beroepen, sectoren of branches en wat zijn belangrijke competenties voor de toekomst?

Kortom: spoor competenties werk op, kijk welke jij hebt en ga, indien nodig, op zoek naar een aanvullende opleiding. En regelmatig is het de nieuwe werkgever, die in de aanvullende opleiding wil investeren.

En wil je niet naar een andere werkgever, dan is de genoemde aanpak ook de moeite waard. Ontwikkel jezelf voordat je baas aangeeft wat (alleen) de organisatie nodig heeft!

Als anderen in je geloven, moet je dat zelf ook maar eens gaan proberen.

--   Ruud Gortworst

    Contact

© 2010 DE ESDOOM All rights reserved.
Adres:      Coulissen 119 4811 DX Breda
Telefoon:   06-42371507
E-mail:     info@esdoorn.org
Banknummer: ING 9691574
IBAN:       NL92INGB0009691574
BIC:        INGBNL2A
KvK:        20152429