De student
VASTLOPEN IN EEN EERSTE OPLEIDINGSJAAR. WAT ZIJN DE VALKUILEN?

Je volgt een opleiding op een mbo, hbo of wo en ziet het niet (meer) zitten. Wat kun je doen?

De eerste stap is praten met je mentor. Een professionele mentor kan je al naar een beter spoor leiden. Geef altijd duidelijk aan wat je vraag is. Luister en overleg met elkaar en de kans is groot dat jullie samen tot een goede oplossing komen.

Werkt het niet met je mentor, ga dan snel op zoek naar je decaan. Elke opleiding heeft iemand in huis, maar soms moet je lang wachten voor een afspraak. Blijf niet te lang zitten met je probleem. Maak meteen een afspraak en ga in gesprek. Blijft alles onduidelijk, kun je niet snel terecht of klikt het niet met je decaan, stap dan op een deskundige buiten de organisatie af.

Valkuilen

De beschreven weg lijkt voor de hand te liggen, maar in de praktijk kiezen we vaak voor een vluchtweg. Ter lering en herkenning van ons eigen gedrag, noemen we er een paar.

De eerste ‘vluchtroute’ is werken. Wanneer je dat goed doet, vraagt de werkgever je al snel om extra uren te maken. De opleiding komt dan op de tweede plaats en heel langzaam drijf je af. Op je werkplek leer je ook nog eens iets, dus je bent goed bezig…denk je. Wat je op de werkplek leert, blijft echter vaak beperkt tot procedures en richtlijnen. Tenzij de werkgever veel opleidingen voor je in petto heeft, maar die hebben als nadeel dat ze elders niet altijd worden geaccepteerd. Geen punt bij een krappe arbeidsmarkt, wel een probleem bij een hoge werkloosheid!

De tweede vluchtroute is hoop hebben op een oplossing en wachten. Het siert je dat je er zelf uit wilt komen, maar in de praktijk kom je niet verder. Maak snel een andere keuze.

De derde vluchtroute is snel overstappen naar een andere opleiding. Vaak denk je daar goed over na, maar in lastige situaties neem je soms (te) snel een beslissing. .Een mens kan echter niet alles overzien. In je eentje een oplossing vinden, is dan niet makkelijk. Waarom niet een derde raadplegen?

De vierde vluchtroute is stoppen. Je neemt een baantje, financieel vaar je er wel bij en het eerste jaar is leerzaam en afwisselend. Totdat je rond je dertigste merkt dat er geen groeimogelijkheden meer zijn! En alsnog besluit de weg van een avondopleiding te volgen. Niet de makkelijkste route….

Zeg nooit 'we zien wel waar het schip strandt.'. De enige zekerheid die je dan hebt, is dát het schip vroeg of laat strandt.

--   Christine Pannebakker

    Contact

© 2010 DE ESDOOM All rights reserved.
Adres:      Coulissen 119 4811 DX Breda
Telefoon:   06-42371507
E-mail:     info@esdoorn.org
Banknummer: ING 9691574
IBAN:       NL92INGB0009691574
BIC:        INGBNL2A
KvK:        20152429